Macron musí jednat s Žlutými vestami, aby zabránil posilování krajní pravice

Macron Žluté vesty

Macron na jedné z „velkých debat“ v Évry-Courcouronnes, jižně od Paříže. (zdroj The Guardian)

Autor: Daniel Haverty

Macron by se měl setkat s předáky hnutí a nabídnout jim smysluplné ústupky ohledně jejich umírněnějších požadavků.

Francouzská veřejnost tlačí prezidenta Emmanuela Macrona do kouta, takže se nyní musí vážně zabývat možností setkání s předáky hnutí Žlutých vest, nejen aby si vylepšil obraz před stále neklidnějšími občany, ale také aby předešel posílení obrozené krajní pravice, jež představuje dlouhodobé ohrožení francouzského zakotvení v Evropě.

Hnutí Žlutých vest je zdaleka nejviditelnějším projevem nejnovější vlny lidové nespokojenosti. Vzniklo vloni v listopadu coby reakce na zavedení nové palivové daně, navržené s cílem snížit objem emisí, tak aby Francie splnila své závazky na ochranu klimatu. Neproběhlo však dostatečné předběžné zhodnocení možných dopadů nového opatření, které by neúměrně tvrdě dopadlo na nižší vrstvy, žijící mimo velká centra, které jsou na dojíždění automobily existenčně závislé. Odpůrci vlády ji tak obvinili z diskriminačních přerozdělovacích snah, jež nespravedlivě zatěžují pracující Francouze.

Hnutí se těší značné podpoře a sympatiím napříč politickým spektrem. To samozřejmě zahrnuje také extrémnější prvky (nalevo i napravo), které se chopily příležitosti spojit své cíle s tužbami širší veřejnosti, a tak si získat podporu pro svou věc. I pod vlivem extrémních ideologií tak celé hnutí postupně přerostlo v širší protest proti národní i mezinárodní vládnoucí vrstvě, především ale proti rozvírajícím se nůžkám mezi obyčejnými lidmi a elitami.

Krajně pravicové Národní sdružení (Rassemblement National, RN, dříve Národní fronta) z tohoto vývoje nesmírně vytěžilo. Přestože byla strana po výprasku, který Macron Marine Le Penové uštědřil v prezidentských volbách v roce 2017, prohlašována za mrtvou, podařilo se jí kooptací Žlutých vest a zdůrazňováním jejich společného odporu k elitám vyškrábat zpátky do centra politické konverzace. Nedávné průzkumy ukazují, že Le Penová zůstává druhým nejpopulárnějším politickým vůdcem hned za prezidentem (a na vrcholu protestů v listopadu ho podle všeho dokonce nakrátko předstihla). Stejnou pozici přisuzují průzkumy před volbami do Evropského parlamentu také její straně.

Už jen Žluté vesty samotné jsou pro autoritu vlády značným nebezpečím, živou vodou vzkříšená Le Penová a její RN však kvůli svému rozhodnému odporu k členství země v EU představují pro establishment dlouhodobější problém. Macron si toho je dobře vědom a proto už stihl zarazit plánované vyšší zdanění pohonných hmot, snížit celkovou daňovou zátěž a vyhlásil také celonárodní debatu, která má obnovit důvěru vlády v očích veřejnosti. A přestože tzv. „velká národní debata“ protestující povětšinou ani zdaleka neuspokojila, podpora hnutí mezi lidmi v poslední době klesá, což ukazuje na jistý úspěch Macronových kroků.

Prezident by se však měl mít na pozoru před pokušením chápat to jako cokoliv jiného než dočasnou úlevu. Podpora hnutí totiž není nezbytně spojena se sympatiím k jejich stížnostem, a je tak velice dobře možné, že za změnou stojí spíš některý z typických nedostatků hnutí (tj. nepřítomnost struktury či násilné metody některých lidí, kteří se k němu hlásí), než změna smýšlení lidí stran jeho cílů. Ostatně už skutečnost, že se stále těší podpoře 58 % obyvatelstva a že sami protestující odmítli ustoupit, ukazuje, že i když hnutí svých vytyčených cílů nedosáhne, pocit hluboce pociťované nespokojenosti jej takřka s jistotou přežije.

Proto by se Macron raději měl s předáky hnutí (ať už je definujeme jakkoliv) sejít a vyslechnout jejich požadavky. Pochopitelně se nemůže (a nebude) zabývat jejich extrémnějšími požadavky (jako okamžitý konec privatizace), ale měl by se vážně zamyslet alespoň nad některými z realističtějších stížností, které v jádru směřují k odlehčení finančního břemene pracujících, vyšší účasti veřejnosti na demokratickém procesu a omezení daňových výsad pro boháče.

To by sice extrémisty asi neuspokojilo, ale zřejmě by to uklidnilo rozladěné umírněnější elementy, a tak obnovilo jistou míru důvěry ve vládu. Co víc, vznikla by i přímá alternativa k populistickému narativu, podle něhož Macronovi záleží výhradně na mínění pařížských a bruselských elit. Nelze předpovědět, zda se mu v takovém případě podaří zachránit alespoň trochu smysluplné zbytky své popularity, vydá-li se však touto cestou, mohlo by to stačit k oslabení podpory krajní pravice. To by nejen upevnilo pouto Francie s EU, ale také mu poskytlo jistou ochranu před možný politickými otřesy v důsledku květnových voleb do EP.

Úvaha Daniela Havertyho Macron Must Engage Yellow Vest Leaders to Undermine Far-Right vyšla na stránkách Foreign Policy Journal 1. března 2019.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

28. dubna 1945 byl zabit italský politik a fašistický diktátor Benito Mussolini. Narozen roku 1883, tento někdejší komunista vytvořil už v roce 1923 v Itálii první fašistický stát v Evropě. Později se stal spojencem národně socialistického Německa, jehož armády v posledních letech udržovaly jeho vládu nad severní částí země, tzv. Republikou Saló.
28. dubna 1902 se v bohaté moskevské rodině narodil Aleksander Vladimirovič Koževnikov, který vešel do dějin spíše pod svým pofrancouzštěným jménem Alexandre Kojève . Tento vlivný francouzský filosof a politik se zabýval hlavně novoplatonismem, filosofií dějin a G. W. F. Hegelem. Výrazně ovlivnil francouzskou filosofii 20. století, především svou prací na vzniku Evropské unie.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív