Farmářské trhy mají nové nezvané návštěvníky – fašisty

Farmářské trhy mají nové nezvané návštěvníky – fašisty

Farmářské trhy mají nové nezvané návštěvníky – fašisty. Denacifikace farmářských trhů začala!

Autorka: Kelly Weillová

Následující řádky lze brát mj. jako názorný příklad a potvrzení závěrů E. Lenihana z námi dříve publikovaného článku o novinářích kolaborujích s hnutím Antifa.

Na farmářských trzích v Bloomingtonu, jednom z center americké Indiany, si lidé mohou nabrat plné tašky kapusty, vajec, domácích marmelád – a také antifašistických doplňků.

„Nenakupujte zeleninu od nácků“ (Don’t Buy Veggies From Nazis), stojí vyvedeno na hromádce barevných placek, které byly k dostání na nedávných sobotních farmářských trzích.

Směřovaly na Sarah Dyeovou a Douglase Mackeyho (na webu, převážně na Twitteru, dřív vystupoval jako Ricky Vaugh, v době trumpovské euforie let 2015-2016 patřil k velice výrazným „influencerům“ širší americké pravice – pozn. DP), vlastníky zelinářské farmy Schooner Creek. Stejně jako ostatní neokázalí stánkaři prodávají i Dyeová s Mackeym na trzích vejce nebo sezónní zeleninu.

Na internetu ale Dyeová vystupuje jako „Volkmom“, aktivní členka bělošské rasistické skupiny Identity Evropa, jak ukazují na veřejnost uniknuvší záznamy z online diskusí na Discordu. „Volk“ zde odkazuje na nacistické völkisch hnutí hlásající návrat k půdě.

„Každý běloch, který prožil nějaký čas ve čtvrti s barevnou většinou nebo chodil do takovéto školy, si je velice dobře vědom napětí, které běloši musejí útrpně snášet,“ napsala Dyeová na chatu Identity Evropa v lednu. „Mohu to osobně potvrdit.“ Popsala také své zkušenosti se snahami přesvědčit o svých postojích sdílením videí z rasistických kanálů vlastní rodinné příslušníky.

 

Po odhalení ideologie páru se však místní lidé z Bloomingtonu (čti „aktivisté Antify“a jen oni pozn. DP) rozhodli zorganizovat kampaň s cílem rasisty z jejich stánku na farmářských trzích vystrnadit.

Tento střet na farmářských trzích ale rozhodně není prvním svého druhu. Od ulic Chicaga až po švédská města se tyto akce staly poněkud nečekaným novým bitevním polem mezi krajní pravicí a jejími odpůrci. Náklonost extremistů k trhům je součástí širší fašistické rétoriky, jež idealizuje venkovský život a dští síru na „zdegenerovaný“ život ve městech. Z tohoto kontrastu pak má bělošská ideologie (v originále „gumová“ ideologická floskule white supremacy – pozn. DP) vyjít jako čistší alternativa.

„Několik z nás rozdávalo návštěvníkům farmářských trhů letáčky, kde jsme vyzývali, aby nestrkali peníze do kapes bělošských rasistů.“ řekla nám organizátorka místní komunity v Bloomingtonu Abby Angová.

Dyeová ve stovkách příspěvků v chatových místnostech Identity Evropa a dalších extremistických skupin sdílela svou nechuť k životu v oblastech, kde běloši netvoří většinu nebo sháněla „knížky o historii nepoznamenané politickou korektností“, s jejichž pomocí by doma mohla vyučovat své děti, včetně „dějin bílé rasy“ od někdejšího vůdce neonacistické skupiny. Řada příspěvků pochází ze soukromých chatových místností určených členům skupiny, kteří prošli prověřovacím procesem.

Dyeová s Mackeym na naše prosby o vyjádření nereagovali a od odhalení jejích online komentářů na veřejnosti s médii nemluvili. Na svém webu však poprosili o finanční příspěvky: „Nedávno jsme se stali terčem radikálních levičáků/extremistů, kteří se nám pokoušejí zničit pověst i naše živobytí,“ napsali.

Dvojice ale už dříve několik údajných extremistů zkontaktovala, nikoliv však na levici:

Loni v létě nasprejoval jiný pár v Indianě nacistické vlajky na stěny místní synagogy a poblíž zapálil oheň. (Podle obžaloby původně plánovali za pomoci bomb z čisticí látky Drano zapálit celou budovu.) Byli to Nolan Brewer a jeho tehdy nezletilá žena, oficiální členové Identity Evropa, řekl Brewer v rozhovoru agentovi FBI. Brewer byl nedávno za tento incident usvědčen a odsouzen.

Brewer vyšetřovatelům po vandalismu proti synagoze prozradil, že i se svou ženou kdysi večeřeli s dalšími příslušníky Identity Evropa. Jmenoval ale pouze tři z nich: Mackeyho, Dyeovou (kterou také identifikoval jako Volkmom) a jakéhosi Steva.

„Jsou to nesmírně příjemní lidé,“ prohlásil podle FBI Brewer o páru.

Ne všichni bílí rasisté ale oblékají špičaté bílé kápě nebo těžké kanady. Někteří z nich, jako ti blízcí skupinám typu Identity Evropa (dnes přejmenované na American Identity Movement, zřejmě ve snaze distancovat se od smrtícího shromáždění Unite the Right 2017) se za pomocí zdravější vnější image pokoušejí proniknout do mainstreamu.

Přinejmenším jeden vlivný youtuber, který natáčí i videa o farmaření, se v poslední době označil za příznivce bělošské nadřazenosti (sic).

„Asi od roku 2014 jsem krajně pravicový etnonacionalista“, sdělil ChuckE2009 svým více než 500 000 přihlášeným odběratelům v nedávném videu, kde se pochvalně vyjádřil o muži, obviněném z vraždy 51 lidí v novozélandských mešitách.

Jedná se ale o mezinárodní fenomén. Akademička Helene Loowová v loňském rozhovoru pro New York Times o náborových metodách švédských neonacistů prohlásila, že organické stravování je pro severské nacisty jedním významných z ideologických pilířů.

„Skoro každý člověk aktivní v tomto hnutí, ať už mladý nebo starý, mi nabízel organické jídlo společně s lekcí o škodlivosti rychlého občerstvení a McDonald’s,” řekla Loowová Timesům a zdůraznila také jejich aktivní zapojení do místních farmářských trhů.

„Když se s nimi lidé setkají ve skutečném životě, nepůsobí tak, jak je vykreslují média. Lidé bývají překvapení. Chovají se příjemně, jsou hovorní a nabízejí jim spousty dobrého jídla.“

„Farmářské trhy v Bloomingtonu mají pověst bělošského místa,“ říká Angová. „Takže představa, že na místním přátelském farmářském trhu narazíte na bělošské ‚supremacisty‘, pro mě osobně až tak šokující není. Hodně lidí to ale překvapilo.“

Zdvořilá slupka je podle odpůrců těchto skupin bezpředmětná.

„Můžou si říkat a myslet, co chtějí a my jim v tom nemůžeme nijak bránit,“ říká profesor pracovních studií na místní Indianské univerzitě v Bloomingtonu Joseph Varga.

„Jde ale o jejich činy. Víra v bělošskou nadřazenost není jen soubor idejí, ale také série činů. Skupina Identity Evropa, k níž Sarah a Doug patří, se hlásí k bělošskému separatismu. Jejich cílů, tj. rasové, etnické a náboženské segregace, který s nimi sdílejí také ‚supremacistické‘, fašistické skupiny nebo Ku-Klux-Klan, lze však dosáhnout jedině za pomoci politického násilí proti utlačovaným skupinám.“

Na farmářských trzích jinde v Americe pak je hrozba násilí mnohem viditelnější. Jako majitel řeznického stánku, který byl v poslední době aktivní na několika trzích kolem Washingtonu DC, je v dokumentaci uveden metalový muzikant, který hrál na podiu s pozadím vlajek s hákovým křížem a v rozhovorech hájil antisemitismus a fašismus. (Webové stránky společnosti letos v létě přestaly fungovat, krátce předtím nebo zhruba v té době, kdy internetoví antifašisté upozornili na nacistické konexe řeznictví.)

Loni v létě se živnou půdou pro krajně pravicové věrozvěsty zase staly chicagské farmářské trhy na Logan Square, kde se objevily propagační materiály několika různých rasistických organizací. Místní zachytili muže rozdávajícího letáčky Identity Evropa ve snaze naverbovat návštěvníky do své skupiny, informoval Block Club Chicago (tedy Antifa – pozn. DP). Své materiály na Logan Square distribuovala také Patriot Front, násilná nástupnická organizace neonacistické skupiny, se kterou pochodoval vrah z Charlottesville James Fields.

V té době se v dané lokalitě konání trhů objevila také třetí sada tiskovin s rasistickými memy, na což místní levicoví aktivisté reagovali svou vlastní letákovou protikampaní, v níž varovali před aktivitou bělošských „supremacistů“ v oblasti.

„Lidé, kteří si jen chtěli jít po svém, se museli cítit znepokojení,“ řekl nám k tomu zástupce chicagských antifašistů. „Návštěvníci trhů tam chtěli nakoupit zdravé potraviny, ne poslouchat blábolení nějakých bělošských nacionalistů o budování etnostátu. Byla to nešťastná situace, protože návštěvníci nevěděli, jak se tihle narušitelé farmářských trhů jmenují.“

Mediální kolektiv Unicorn Riot však mezitím zveřejnil rozsáhlý výpis uniklých záznamů konverzací bílých rasistů a odhalil identitu přinejmenším jednoho z lidí rozdávajících letáky na trzích. „Později toho roku, protože komunita obchodníků i zákazníků farmářských trhů dala jasně najevo, že Identity Evropa/American Identity Movement zde není vítaná, se bílí ‚supremacisté‘ přesunuli do jiných částí města,“ dodal mluvčí chicagských antifašistů.

Ve městech jako Bloomington ale není cesta k denacifikaci farmářských trhů vždy tak snadná – i přes to, že starosta města John Hamilton na Facebooku bělošskou rasistickou ideologii odsoudil a město se na setkáních občanů „pokouší zjistit, co s tím dát dělat,“ podotýká Angová.

„Smlouva města s trhy momentálně podle všeho nezakazuje obchodníkům zapojení do nenávistných skupin, pokud k této jejich činnosti nedochází na trzích,“ říká Hamilton.

„Město nebude u obchodníků tolerovat žádné produkty ani chování neslučitelné s naším ze zásady otevřeným prostředím,“ uvedl ve svém písemném prohlášení. „Na druhé straně ale musíme brát v potaz také první dodatek americké ústavy, který vládě zapovídá omezovat práva jedince zastávat a projevovat libovolné názory velice dalekosáhlým způsobem – včetně toho, kdo se může účastnit nebo prodávat své zboží na městech pořádaných trzích.“

Vargas by byl raději, kdyby lidé z farmy Schooner Creek museli zabalit krám kvůli bojkotu spíše než zásahu vlády.

„Raději bych, aby se museli svého místa vzdát pod tlakem kolektivní občanské akce. Dávám přednost využití ekonomického bojkotu (Don’t Buy Veggies from Nazis) a nátlaku veřejnosti,“ uzavírá.

Zatímco samospráva rozvažuje, místní jako Angová i nadále  plánují rozdávat na trzích placky „Nenakupujte zeleninu od nácků“. Aktivisté si však uvědomují i rizika: v posledních týdnech zde totiž rozdávají své vlastní letáčky i příznivci Schooner Creek Farm.

„Pár lidí tu rozdávalo proti-letáky – prý jen špiníme jejich (Dyeové a Mackeyho) jména a pověst.“

Po zveřejnění dopisu proti Schooner Creek Farm dostala Angová e-mail plný rasistických nadávek a její fotka se objevila na fóru rasistických trollů 8chan – spolu s výzvami k násilí, tvrdí.

„Je to psychicky dost náročné,“ říká. Podobně jako u Dyeové a Mackeyho před odhalením jejich vazeb „nikdy nemůžete s jistotou vědět, o koho se jedná“.

_________________

aktualizace 2. 9. 2019

Zde se můžete podívat na rozhovor Sarah Dyeové s Lanou Lokteffovou (Red Ice), kde mluví o dalším vývoji situace:
https://www.youtube.com/watch?v=pqdaGKS3V68

Reportáž Kelly Weillové Farmers’ Markets Have New Unwelcome Guests: Fascists vyšla na stránkách The Daily Beast 25. července 2019.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

28. dubna 1945 byl zabit italský politik a fašistický diktátor Benito Mussolini. Narozen roku 1883, tento někdejší komunista vytvořil už v roce 1923 v Itálii první fašistický stát v Evropě. Později se stal spojencem národně socialistického Německa, jehož armády v posledních letech udržovaly jeho vládu nad severní částí země, tzv. Republikou Saló.
28. dubna 1902 se v bohaté moskevské rodině narodil Aleksander Vladimirovič Koževnikov, který vešel do dějin spíše pod svým pofrancouzštěným jménem Alexandre Kojève . Tento vlivný francouzský filosof a politik se zabýval hlavně novoplatonismem, filosofií dějin a G. W. F. Hegelem. Výrazně ovlivnil francouzskou filosofii 20. století, především svou prací na vzniku Evropské unie.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív