Categorized | Analýzy, Politika, Texty

Praha a láska zvítězí nad vsí a nenávistí

Petr Pavel

Česká republika je krůček od zvolení generála prezidentem…

Autor: Josef Turner

Dle mediální interpretace světa by se zdálo, že nadchází hodina osudové bitvy dobra nad zlem a konečné vítězství pravdy a lásky je tak blízko, jako ještě nikdy nebylo. Jak nedávno pronesl jeden moudrý muž kdesi na sítích, nastává chvíle, kdy Praha a láska zvítězí nad vsí a nenávistí.

Česká republika je krůček od zvolení generála prezidentem, má šanci přiřadit se tak k zemím jako Uganda, Súdán, Mauretánie či Irák, kde jsou s plukovníky a generály v prezidentském úřadu nejlepší zkušenosti, a kde se nad vsí a nenávistí svého času vítězilo slavně a drtivě, v Iráku svého času i pomocí bojových plynů a v Ugandě s pomocí dětských vojáků. Stav, od kterého jistě nejsme daleko.

Ne, beru zpět, nadsázka, náš jenerál asi není opravdický jenerál, zběžným pohledem se jeví, že je to spíš úředník z armády, jehož beatifikace pražskou kavárnou patří k tomu nejlepšímu kýči, co za posledních dvacet let předvedla, zhruba ve stylu můj komouš-lampasák je neohrožený obránce mravnosti, svobody a demokracie, zatímco ten tvůj komouš ze zahraničního obchodu je ztělesněním nemravnosti a autoritářství. (Pravda, komouš-lampasák má prověrku NATO! Rozumějme glejt, že se překabátil opravdu důkladně a beze zbytku, což komouš ze zahraničního obchodu nemá; najmě především proto, že k výkonu svého povolání nikdy žádný podobný nepotřeboval.) V praxi je můj komouš lepší než tvůj asi především proto, že komouš-politruk je hezčí a zastřižený z barber shopu, lépe se tedy vyjímá na plakátech, narozdíl od komouše ze zahraničího obchodu, který nemá tak dokonale obdélnou hlavu, pročež není na plakátech symetrický.

Amerikanizace voleb?

No a co s tou prokletou vsí? Venkované tady nejsou od toho, aby poškozovali svými hlasy mezinárodní image Prahe, jsou tady od toho, aby dodávali potraviny do hipsterských farmářských obchodů a obsluhovali o víkendech rudostříbrné elasťáky, kteří kolem sviští na bajku během team-buildingu v neziskovce. Nejlépe v krojích a uctivě. A to dvojité espresso prosím bio a fair-trade!

Dost bylo chaosu, nastal čas pro řád a důstojnost! Dost bylo chaosu, kdy se opozice drze roztahovala v poslanecké sněmovně, kdy si každý myslel, co chtěl, a kdy si každý jeden myslel obvykle i něco jiného než druhý. Jak se v tom má pak člověk vyznat?

Je konec s rozdělováním společnosti! S nastupujícím řádem a důstojností bude společnost sjednocená jako za starých dobrých časů, takříkajíc po stranické linii.

A pak samozřejmě pravda a láska. Láska je jako když…. z celého srdce nenávidíme všechny voliče Zemana, voliče Babiše, tedy asi polovinu národa, dále Rusáky, Číňany, Iráčany, Afghánce, Severokorejce, Íránce… v úhrnu tedy asi třetinu všeho lidstva.

Demokracie a důstojnost! Demokracie znamená zastrašovat obyvatelstvo prokurátory, vytvořit atmosféru všeobecného udávání a vyhazování ze zaměstnání, povypínat „dezinformační weby“, zastrašovat obyvatelstvo exemplárními tresty za šíření „narativů“ a v neposlední řadě schovat bábě občanku.

A ideálně ještě vytvořit speciální úřad pro dezinformace, který bude vyhledávat a udávat ty, kteří šíří henten… ruský narativ! Zdá se, že éra kulturního relativismu ve veřejném diškurzu končí a běda tomu, kdo by šířil jiný narativ než ten jediný správný severoatlantsko-pravdoláskový. Lze doufat, že seznam zakázaných narativů bude ještě doplněn o čínský, indický, asijsko-pacifický, íránský, blízkovýchodní, brazilský nebo africký. Snad se v nadcházejícím období řádu a důstojnosti také dozvíme, který z narativů, jež bují v noosféře, je dezinformační a zavrženíhodný a je mu záhodno se vyhnout, a který je pokrokově-informační a je třeba jej ze všech sil vyznávat. (Obávám se však, že v této problematice zůstane i nadále chaos, který tak efektivně zvyšuje elasticitu obušků.)

Víte, jak to s tou pravdou a láskou je doopravdy… Ta Pravda je Bůh sám a těžko ji nalézt; a láska znamená v první řadě sklopit hlavu a odpustit svým nepřátelům. Pak možná pravda a láska skutečně zvítězí nad vnitřními rozpory a nenávistí, které vybujely posledních několik měsíců v nebývalé intenzitě.

Psáno pro Délský potápěč

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

27. dubna 1937 zemřel v římské vězeňské nemocnici italský marxistický filozof a komunistický filozof Antonio Francesco Gramsci. Ve svém díle se zabýval politickou teorií, sociologií nebo lingvistikou. Jeho nejvlivnějším příspěvkem byla teorie tzv. kulturní hegemonie, v níž přenesl důraz z ekonomického determinismu klasického marxismu na úlohu kulturních institucí při zachovávání moci vládnoucí třídy a která výrazně ovlivnila moderní levici.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív