Categorized | Zprávy ze světa

Jižní Korea se octne na pokraji „vyhynutí“, pokud nepřijme imigraci, tvrdí ministr spravedlnosti

Současný jihokorejský ministr spravedlnosti Don Pab…, tedy Han Dong-Hoom

Autor: Nicola Smithová

Nedojde-li k navýšení porodnosti, úbytek obyvatelstva bude probíhat ještě rychleji než v Evropě za středověké morové epidemie. Země prý čelí „demografické katastrofě“.

Jižní Korea stojí před reálnou hrozbou „vyhynutí“ a k odvrácení této „demografické katastrofy potřebuje zaujmout vstřícný postoj k imigraci, varoval tamní ministr spravedlnosti.

„Ohledně imigrační politiky platí, že už jsme překročili stadium úvah o její potřebnosti. Pokud se jí neotevřeme, neunikneme temnému osudu vyhynutí v důsledku demografické katastrofy“, prohlásil podle zpravodajů Korea Times na parlamentní schůzi Han Dong-hoon.

V zemi už třetím rokem více lidí umírá, než se rodí a celková úhrnná plodnost (TFR, průměrný počet dětí narozený ženě během jejího života) neustále klesá.

Tento údaj za druhé čtvrtletí letošního roku poklesl na nové rekordní minimum 0,7, tedy na hony daleko od 2,1, hodnoty potřebné k zachování více než padesátimilionové populace dálněvýchodní země na stabilní úrovni, což jen přiživilo znepokojení ze společenských i hospodářských důsledků takto prudce stárnoucího obyvatelstva.

Odborníci dlouhodobě varují před dopady smršťující se a stárnoucí populace na pracovní trh, zdravotnictví či armádu.

O korejské demografické krizi se mluví i v cizině, když jeden sloupkař z New York Times poznamenal, že při zachování stávajících trendů by země zažila odlidnění ještě výraznější než evropské země ve 14. století během řádění morové epidemie, tzv. Černé smrti.

Imigrace, podle mnohých může být jedním z řešení úbytku obyvatelstva, však v zemi zůstává ožehavým tématem.

Han sepřed několika dny na setkání vládnoucí Strany lidové moci nechal slyšet, že země už nemá přepych dovolit si odkládat klíčová rozhodnutí, jakým je mj. i zřízení nového úřadu pro imigrační politiku.

„Imigrační politika, kterou hodlám nastavit a prosadit, neusiluje o import co možná největšího množství cizinců“, vysvětlil. „Chceme zavést důsledné prověrky a přijmout jen ty cizí státní příslušníky, kteří se ukážou být pro nás potřební… a zároveň s tím přitvrdit opatření proti těm, kdo u nás pobývají nelegálně.“

Nový úřad se podle něj hodlá inspirovat také podobnými orgány v Japonsku a Německu, když má fungovat jako „velín“ dohlížející na ministerstva s působností v otázkách migrace.

Zdůraznil také nutnost zdokonalit stávající systém přijímání uprchlíků a hlasovacích práv cizinců v místních volbách.

Článek South Korea on brink of ‘extinction’ unless embraces immigration, says minister vyšel na stránkách The Telegraph 7. prosince 2023. Jelikož je skryt za paywallem, přikládáme odkaz přes Archive.com

2 Responses to “Jižní Korea se octne na pokraji „vyhynutí“, pokud nepřijme imigraci, tvrdí ministr spravedlnosti”

  1. Jmeno napsal:

    Pan je demagog a nebezpezny blazen.

    1. prelidneni je realna hrozba. Pokud dojde k prirozenemu snizovani poctu obyvatel je to nejlepsi reseni.
    2. dnes ma zeme 50M lidi. Kolik mela Korea v roce 1600 ? Tehdy se jednalo o ekologicky udrzitelne mnozstvi populace. To by mel byt cil i dnes.
    3. katastroficke scenare a „nutnost“ migrace vymysleji vlastizradci
    4. nejvetsi trapeni ohledne poklesu populace maji ekonomicti kouzelnici kteri umi reslit jen grafy nekonecneho rustu HDP. Moznost ze nemovitosti ztrati 90% hodnoty by postavilo na hlavu vsecky tabulky ktere se naucili na zpamet. A to by byla ta katastrofa.

  2. adragan napsal:

    Zhoubní „odborníci“ uvažující o „demografické krizi“ pouze v mezích ekonomiky, zdravitnictví a armády, přičemž druhé dvě jmenované sféry nejspíš jen proto, aby odborníkům zajistily klidné dožití. O zániku kulturní anebo biologické identity nic. Chybějící lidi prý lze jedna ku jedné nahradit imigranty (dobře, zde prý pečlivě vybranými, nejspíš však jen z hlediska fysické bezpečnost, sotva budou zkoumat jiné kvality).

    Nářky, které jsem předvedl výše, ve veřejném prostoru ale nezajímají nikoho. Je potřeba mít vlastní strategii a držet se jí. Možná ukazovat prstem na „odborníky“, dávat jim konkrétní jména, odkrývat, co jsou zač – a tím snad podkopat jejich autoritu? A pak přijít s vlastní positivní strategií. Jinak v tom nevidím moc smysl.

Trackbacks/Pingbacks


Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

28. dubna 1945 byl zabit italský politik a fašistický diktátor Benito Mussolini. Narozen roku 1883, tento někdejší komunista vytvořil už v roce 1923 v Itálii první fašistický stát v Evropě. Později se stal spojencem národně socialistického Německa, jehož armády v posledních letech udržovaly jeho vládu nad severní částí země, tzv. Republikou Saló.
28. dubna 1902 se v bohaté moskevské rodině narodil Aleksander Vladimirovič Koževnikov, který vešel do dějin spíše pod svým pofrancouzštěným jménem Alexandre Kojève . Tento vlivný francouzský filosof a politik se zabýval hlavně novoplatonismem, filosofií dějin a G. W. F. Hegelem. Výrazně ovlivnil francouzskou filosofii 20. století, především svou prací na vzniku Evropské unie.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív