Evropské financování ukrajinské drůbežářské společnosti MHP rozzuřilo zemědělce

MHP Ukrajina

MHP – anglosaský byznys, životně důležitý pro ukrajinskou a celosvětovou potravinovou bezpečnost

Autoři: Andy Bounds, Raphael Minder, Barbara Erling

Evropská unie nalila téměř 1 miliardu dolarů do velkých zemědělských podniků ve válkou zmítané zemi

Evropská banka pro obnovu a rozvoj napumpovala od ruské invaze téměř 1 miliardu dolarů do kuřecích farem a dalších velkých ukrajinských potravinářských podniků a financovala levný export, který nedávno pomohl rozšířit protesty zemědělců v celé EU.

Od roku 2022 půjčila Evropská banka pro obnovu a rozvoj ukrajinským výrobcům vajec, drůbeže a cukru, kteří budou brzy čelit kvótám na ochranu pracovních míst v EU, 890 milionů dolarů, uvedla banka pro Financial Times.

V Polsku, které je největším producentem kuřecího masa v EU, se zemědělci postavili do čela několikaměsíčních protestů proti rozhodnutí EU zrušit omezení dovozu z Ukrajiny. Polští agropodnikatelé jsou obzvláště znepokojeni evropským financováním MHP, největší ukrajinské drůbežářské společnosti, která v posledních dvou letech obdržela více než pětinu všech úvěrů od EBRD.

Janusz Kowalski, opoziční poslanec, který byl v předchozí polské vládě státním tajemníkem pro zemědělství, řekl FT, že „drůbežářský průmysl v Polsku se hroutí a jedna společnost, MHP, bohatne. Bezcelní dovoz kuřecího masa z Ukrajiny a dalších zemědělských produktů by měl být okamžitě zastaven.“

Výkonný předseda MHP John Rich popřel, že by jeho podnik sám podrážel polskou produkci. Uvedl, že má pochopení pro nespokojené zemědělce, ale kvůli jiným, závažnějším problémům, kterým čelí, jako je snižování dotací na pohonné hmoty a regulace související s klimatem.

Kdybych byl zemědělcem, také bych demonstroval,“ řekl Rich. Omezování ukrajinského vývozu však „z politického hlediska nedává smysl“, řekl a poznamenal, že ukrajinský agrobyznys se „zmítá“ mezi nadcházejícími volbami v celé EU, změnami ve společné zemědělské politice a politickým posunem doprava.

Poté, co zemědělci nedávno zablokovali silnice a přístavy v Polsku, Francii, Německu a desítce dalších zemí, Brusel souhlasil se stanovením limitů na ukrajinský dovoz drůbeže, masa a cukru od června.

Rich však uvedl, že jeho vývoz nemá na ceny v EU žádný významný dopad, protože jeho společnost v podstatě odebrala podíl na trhu jiným vývozcům z Brazílie a Velké Británie. Znovuzavedení omezení ukrajinského vývozu ze strany Bruselu by bylo pouhým „zabýváním se drobnostmi, zatímco podstatné uniká“ a pomohlo by Brazílii získat zpět vedoucí postavení v exportu, tvrdil Rich. Předpověděl také, že MHP bude více vyvážet do Saúdské Arábie a na další trhy, kde roste poptávka. (Proč Evropská unie financuje vývoz „do Saúdské Arábie a na další trhy“? – pozn. DP)

Podle údajů Eurostatu, statistického úřadu unie, se roční dovoz drůbeže z Ukrajiny do EU od zahájení války Ruskem před dvěma lety více než zdvojnásobil.

Andrzej Danielak, předseda polského sdružení chovatelů a producentů drůbeže, uvedl, že EU podkopává svůj vlastní zemědělský program tím, že pomáhá financovat obří ukrajinské výrobce, jako je MHP, kteří nemusí dodržovat stejné normy pro dobré životní podmínky zvířat nebo pravidla EU týkající se pracovních sil a výroby.

Rich uvedl, že jeho drůbežářské farmy byly zřízeny v souladu s normami EU.

Společnost MHP zaměstnává 28 000 lidí a na Ukrajině kontroluje přibližně 360 000 hektarů půdy, což je plocha větší než rozloha členského státu EU Lucemburska. V roce 2022 měla tržby ve výši 2,64 miliardy dolarů.

Zakladatel a generální ředitel společnosti Jurij Kosiuk je bývalý komoditní makléř a někdejší poradce Petra Porošenka, bývalého ukrajinského prezidenta. Ponechává si 60 % akcií, které jsou rovněž kótovány na londýnské burze. Před válkou jeho společnost vyplatila na dividendách 600 milionů dolarů.

MHP je registrována na Kypru, ale Rich uvedl, že společnost platí daně na Ukrajině (smích jen na některých místech – pozn. DP) – a loni přispěla do státní pokladny 160 miliony dolarů.

V říjnu EBRD poskytla MHP 100 milionů dolarů z mezinárodního finančního balíčku ve výši 480 milionů dolarů s tím, že společnost je „životně důležitá pro ukrajinskou a celosvětovou potravinovou bezpečnost“ a také hraje „klíčovou sociální a ekonomickou roli na Ukrajině, která nabývá na významu zejména v době, kdy je země ve válce“.

Siegfried Mureşan, místopředseda středopravicového bloku EPP v Evropském parlamentu, řekl FT, že půjčka je nezbytná pro podporu zemědělského vývozu Kyjeva. „Hospodářská bezpečnost Ukrajiny je v zájmu Evropy. Ukrajinské potraviny jsou potřebné v Africe a na Blízkém východě.“

Zpráva European funding for Ukraine chicken magnate angers farmers vyšla na stránkách novin Financial Times 20. února 2024.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Solve : *
3 × 5 =


Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

27. dubna 1937 zemřel v římské vězeňské nemocnici italský marxistický filozof a komunistický filozof Antonio Francesco Gramsci. Ve svém díle se zabýval politickou teorií, sociologií nebo lingvistikou. Jeho nejvlivnějším příspěvkem byla teorie tzv. kulturní hegemonie, v níž přenesl důraz z ekonomického determinismu klasického marxismu na úlohu kulturních institucí při zachovávání moci vládnoucí třídy a která výrazně ovlivnila moderní levici.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív