Categorized | Politika, Zprávy ze světa

Britská regulace nošení nožů připomíná frašku, bohužel ale jde o reálnou parodii na regulaci držení zbraní

London murder victims 2018

Zbraně nezabíjejí lidi, zabíjejí je další lidé (zdroj: The Daily Mail, 4. dubna 2018)

Autor: Robert Tracinski

Kdybyste chtěli vytvořit parodii odhalující pošetilost snah o kontrolu zbraní, mohla by vypadat nějak následovně.

Londýnský starosta Sadiq Khan (ano, ten Sadiq Khan, který v červnu 2017 prohlásil, že „Londýn je nejbezpečnější globální velkoměsto na světě“ – pozn. DP) v neděli oznámil opatření proti nožům v reakci na rostoucí míru násilí v britské metropoli, poté co tamější počet vražd poprvé v historii překonal New York.
„Už žádné výmluvy: neexistuje dobrý důvod mít u sebe nůž,“ napsal Khan na Twitter. „Kdo ho u sebe bude mít, bude dopaden a pocítí na vlastní kůži plnou sílu zákona“…
Držba střelných zbraní je ve Spojeném království tvrdě regulována a rostoucí počet vražd v Londýně tak má přímou spojitost se zločiny spáchanými nožem, které si letos zatím vyžádaly přinejmenším 31 obětí. New York – velkoměsto s podobně početnou populací – mezitím zažívá stabilní pokles zločinnosti.
Během února došlo v Londýně k 15 vraždám, v březnu pak dalším 22. V americkém městě to bylo 14 vražd v únoru a 21 v březnu, jak vyplývá z policejních statistik London Metropolitan Police a New York Police Departement.

Nejedná se ovšem o parodii, ale skutečné zpravodajství, jež pokračuje popisem stávající úpravy držení nožů v Británii.

V Británii je v současnosti nezákonné nosit na veřejnosti nůž s čepelí delší než tři palce (7,6 cm – pozn. DP) „bez dobrého důvodu“ a ilegální držení nože lze potrestat až 4 roky odnětí svobody a „pokutou bez horní hranice“. Sebeobrana mezi příklady „dobrých důvodů pro nošení nože“ uvedena není.

Pokud zakážeme nože, budou mít nože jedině zločinci – což by mohlo osvětlit dnes běžné zprávy jako například tato, které zní podobně jako víkendové kriminální zpravodajství z Chicaga. Stačí si jen místo „střelby“ dosadit „pobodání“.

London murder victims 2017

Zbraně nezabíjejí lidi, zabíjejí je další lidé (zdroj: The Sun, 21. listopadu 2017)

Nedívejme se na to ale jako na parodii, ale svého druhu vědecký experiment. Na jedné straně máme zemi, kde dostupnost střelných zbraní neustále roste, zatímco míra násilného zločinu rok za rokem klesá – a to nejenom v jednom velkoměstě, ale po celé zemi.

Knife campaign

Znáte někoho s nožem? Práskněte ho!

Na straně druhé máme zemi proslulou svou striktní regulací držení zbraní – přesto zde míra násilné zločinnosti roste. Hlavním motorem zločinnosti tedy zjevně není dostupnost zbraní. To už bychom ale měli dávno vědět.

Nejsem schopen s jistotou říci, co stojí za vlnou zločinnosti v Británii. Podle zpráv má „velká část násilností spojitost s gangy“, což ovšem jen k další otázce: proč se v zemi množí gangy a roste jejich násilnost? Víme však dost na to, abychom dokázali říct, co příčinou není: Není to nějaký materiální faktor – není to chudoba, protože Británie je bohatá země, ani zbraně, protože ty se skoro všechny podařilo lidem odebrat.

Abychom dospěli ke skutečným příčinám zločinnosti, museli bychom se více věnovat lidským příčinám, proměnám kultury i politickému vývoji. Abych citoval další – pravdivé – klišé příznivců zbraní: zbraně nezabíjejí lidi, zabíjejí je další lidé. Když jim vezmete zbraně, budou zabíjet noži.

Co se ovšem stane, když se lidé z tohoto experimentu zatvrzele odmítají poučit? Budou se svými nepodloženými domněnkami řídit až do bodu absurdity – a dál. Jak už bychom si dnes měli uvědomovat, sebeparodie nezná hranic. Jakmile překročíte Poeův horizont, neexistuje žádná další logická překážka – a tak se klidně dočkáte něčeho podobného.

Nový předseda skotské Royal College of Psychiatrists doktor John Crichton volá po zákazu prodeje špičatých kuchyňských nožů, což má prý pomoci snížit počet smrtelných útoků nožem.
Toto opatření poprvé navrhnul už před třemi lety, podporu většího množství politiků si však nezískal. Mezitím však po útocích předměty s čepelí přišly o život desítky dětí, včetně školáků.
Dr. Crichton, který se předsedou instituce stal loni v červnu, vyzývá k přechodu k tzv. nožům s R-ostřím/čepelí, které mají zaoblené hroty, a tak jsou mnohem hůře využitelné jako zbraně. “Rádi a snadno kritizujeme naše americké bratrance a jejich náklonnost ke střelným zbraním, ale tady máme problém, nad kterým se sami vůbec nezamýšlíme.“

Jak to popsal jeden z mých přátel: „Tohle už se snad ani nedá zparodovat. Kdybych jako další krok navrhl zákaz prodeje provazů v rámci prevence sebevražd a uškrcení, nejspíš by po tom nadšeně skočili.“ Ale to vše až poté, co konečné porazíme Národní příborovou asociaci a vyčistíme naši politiku od zhoubného vlivu lobby výrobců provazů.

Úvaha Roberta Tracinskiho Britain’s Knife Control Is A Bad, Real-Life Parody Of Gun Control vyšla na stránkách The Federalist 13. dubna 2018.

One Response to “Britská regulace nošení nožů připomíná frašku, bohužel ale jde o reálnou parodii na regulaci držení zbraní”

Trackbacks/Pingbacks


Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív