Categorized | Zprávy ze světa

Členům Génération Identitaire hrozí uvěznění

 

Génération Identitaire

Génération Identitaire

 

Tři aktivisté hnutí Génération Identitaire (GI) byli ve čtvrtek 11. července předvoláni před soud v Gap v souvislosti s akcí, která měla zvýšit povědomí o nebezpečích spojených s ilegální imigrací. Všem obžalovaným hrozí tvrdé tresty.

GI spustila v dubnu 2018 alpskou operaci v rámci širší iniciativy Defend Europe. Ta měla mít tři hlavní část: Nejprve aktivisté plánovali uzavřít hranici, aby ilegálním imigrantům znemožnili vstup na francouzské území. Následně rozmístili pohyblivé týmy, jež měly monitorovat okolí, a konečně se chtěli pokusit rozkrýt, odkud ilegální imigranti přicházejí, kdo jim při tom pomáhá a jaká je organizace převaděčů.

GI tímto gestem úřadům názorně předvedla, že s trochou politické vůle je možné získat zpět kontrolu nad hranicemi země. Příslušné orgány s v reakci na jejich akci skutečně navýšili počty policistů poblíž tohoto hraničního přechodu

Do symbolické operace „Defend Europe“ (nebo také „Stop migraci v Alpách“) v hornatém terénu na italsko-francouzském pomezí se zapojila asi stovka aktivistů. Kvůli jejich přítomnosti byly povolány dva vrtulníky a letoun. „Pokud je nerozkryje stát, uděláme to sami,“ prohlásil jeden z aktivistů o převaděčských strukturách.

Génération Identitaire se snažila přivést k působení pašeráků pozornost, a tak přimět francouzské státní orgány k zásahu. Aktivisté chtěli symbolicky migranty zadržet a bud je vrátit do Itálie nebo předat francouzským policistům.

Z trojice obviněných stanul osobně před soudem ve městě Gap jen nejvýše postavený představitel GI Clément Gandelin. „Rád bych využil svého práva nevypovídat, jelikož tento proces je od začátku do konce politická záležitost – po celou dobu naší alpské akce jsme se byť jedinkrát neoznačili za policisty, ani si neosobovali jejich pravomoci,“ nechal se slyšet.

Státní zástupce však rozhodně mlčet nehodlal: „Chtěli jste říct, ‚podívejte, dokážeme nahradit funkci státu – hlídat hranici, usvědčit pašeráky a zadržet migranty. Zvládneme to.‘ Ale jakým právem?“ položil státní zástupce Raphael Balland během přednesu obžaloby řečnickou otázku.

Oficiální místa jsou podle všeho pevně odhodlána vyslat jasné poselství: žaloba požaduje pro obviněné nejméně půlroční tresty odnětí svobody a navíc pokutu 75 000 euro pro skupinu Génération Identitaire.

Obhájce aktivistů Pierre-Vincent Lambert žádá zproštění ve všech bodech obžaloby, protože podle něj nešlo o žádné „manévry“ ani „podvod“ (tedy vydávání se za příslušníky státních složek). Rétorika státního zastupitele prý vychází z obav, „aby jeho postup proti Génération Identitaire nepůsobil liknavě“. Před pár měsíci byl totiž stejný prokurátor účastníkem procesu, při kterém bylo odsouzeno sedm aktivistů za otevřené hranice, obviněných z napomáhání nezákonnému vstupu několika migrantů do Francie.

Protiimigrační skupina GI v dubnu 2018 symbolicky zablokovala alpský průsmyk Col de l’Echelle, aby tím znemožnila ilegálním imigrantům přechod francouzských hranic.

Pod nátlakem levicových extremistů zahájil státní zástupce v Gap vyšetřování, jež mělo „ověřit“, zda akci doprovázely „násilnosti“ nebo „rasistická vyjádření“. Případ byl pro nedostatek důkazů zastaven.

Na přímý zásah vysokých míst v podobě oběžníku z vrchního státního zastupitelství a direktivy ministerstva spravedlnosti však došlo ke znovuzahájení stíhání hnutí na základě značně pochybné právní klasifikace.

Skoro rok po jarní alpské akci tak byli zadrženi tři čelní představitelé GI, včetně Anaïs Lignierové (v osmém měsíci těhotenství) a Clémenta Gandelina, kterého přijely do jeho zaměstnání zatýkat dvě desítky četníků. Dalších více než deset aktivistů policie vyslechla.

Před soudem v Gap zaznělo, že „aktivita probíhala v takovém duchu, že u veřejnosti s vysokou pravděpodobností mohla vyvolat záměnu se státními složkami“. Politické vysvětlení této neobvykle horečné aktivity veřejných složek se přímo nabízí.

Politická atmosféra se však v poslední době obrátila poměrně ostře proti ilegálním příchozím. Proto ministr vnitra Christophe Castaner ostře vystoupil proti nevládním skupinám, které ve Středozemním moři zachraňují imigranty v nesnázích. Letos v dubnu je dokonce označil za „spolupachatele“ pašeráků lidí. „Část“ z nich neváhal pak obvinit z „přímé spolupráce“ s převaděči. Castaner připustil, že „některé nevládní organizace jsou s pašeráky v telefonickém kontaktu“ a vyzval je k „zodpovědnějším přístupu“.

V jeho slovech lze však jen stěží minout prvky ironie a Anaïs Lignierová tak na svém twitterovém účtu vystavila ministrovi čestnou „stranickou legitimaci“ Génération Identitaire: „Protože Christophe Castaner potvrdil naše postoje ohledně napomáhání nevládních organizací pašeráckým mafiím, propůjčujeme mu tímto průkaz ‚čestného příznivce‘. Vítej doma!“ napsala.

Castanerovo vyjádření přivítali i představitelé strany Národní sdružení, včetně předsedkyně Marine Le Penové. „Motivem této spolupráce je imigracionistická ideologie. Vlastně se to ani příliš nesnaží skrývat,“ řekla pro BFMTV.

Castanera však zdá se tyto projevy uznání příliš nenadchly. Na Twitteru tak objasnil, že „boj proti krajní pravici je jádrem mého politického poslání. Nenechám se proto rozhodit provokacemi ‚identitární generace‘, kterou pro jejich nenávistnou ideologii, ohavné požadavky i opakované přestupky odsuzuji.“

Jak napsal web Huff Post, francouzská vláda vyjádřila prostřednictvím státní tajemnice při úřadu ministryně sociálních věcí a zdravotnictví Christelle Dubosové záměr GI „rozpustit“.

Tajemnice odsoudila „braní příslušníků státních složek za rukojmí“ během vyvěšení transparentu v Bobigny a dodala, že už bylo stanoveno datum schůzky ministrů spravedlnosti a vnitra, Christophera Castanera a Nicole Belloubetové „ohledně možnosti postupu při rozpuštění této skupiny“.

Devatenáct aktivistů GI, kteří se podíleli na akci v Bobigny, policisté propustili po několika hodinách a v listopadu je čeká soud pro „omezení svobody práce“. Hrozí jim až tři roky odnětí svobody a pokuta ve výši 45 000 eur.

Zpráva Génération Identitaire members risk imprisonment vyšla na stránkách Free West Media 14. července 2019.

One Response to “Členům Génération Identitaire hrozí uvěznění”

  1. Jenda napsal:

    Když už tak by je měli obžalovat za omezení svobody nepracovat. Kdyby příslušné složky státní moci konaly své povinnosti, tak nemá GI nejmenší důvod někam jezdit.

Trackbacks/Pingbacks


Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív