Categorized | Politika, Zprávy ze světa

Zlatý úsvit, včetně parlamentních poslanců, prohlášen za „kriminální organizaci“

Zlatý úsvit

Cílem dnešních nacionalistů musí být zničení Státu a radikální reforma společnosti

Autor: Eric Striker

Tisíce komunistů, anarchistů a příslušníků mezinárodních nevládních organizací v Athénách oslavují rozhodnutí soudu, který prohlásil nacionalistickou opoziční stranu Zlatý úsvit za kriminální organizaci.

Rozhodnutí představuje ostrý odklon od kurzu typického pro poválečný liberalismus, jehož představitelé se obvykle zdráhali posílat poslance za jejich přesvědčení do vězení. Všech 18 zvolených představitelů strany, včetně předsedy Nikose Michaloliakose, nyní čelí možnému odnětí svobody na minimálně deset let.

Celkem bylo odsouzeno 68 obviněných, a to za incidenty z let 2012 a 2013, mj. konfrontaci s cizími státními příslušníky, ilegálně rybařícími v řeckých vodách, potyčku s příslušníky PAME (paramilitární křídlo Řecké komunistické strany) a smrt Pavlose Fyssase, málo známého „antifa“ rappera, který byl pobodán při útoku na řadového aktivistu Zlatého úsvitu Giorgiose Roupakiase v baru.

Levicoví násilníci krátce poté v reakci na jeho smrt zavraždili dvojici členů Zlatého úsvitu střelbou z jedoucího vozidla. Případ dodnes nebyl objasněn a řecké orgány o dopadení vrahů navíc ani nejeví opravdový zájem.

Zlatý úsvit se stal trnem v oku řecké vládě v roce 2012, kdy strana pronikla do parlamentu po zisku 7 % hlasů uprostřed hospodářské krize s ostře protiimigračním a protikorupčním programem. Posléze se dokonce stala třetím nejpopulárnějším politickým uskupením v Řecku.

Rozhodnutí zatknout poslance za Zlatý úsvit vzešlo v roce 2013 z řad konzervativní vlády Nové demokracie v čele s Antonisem Samarasem, který se k vysoce kontroverznímu kroku rozhodl nedlouho po setkání se zástupci Světového židovského kongresu a dalších amerických i evropských židovských organizací. Zásah pochvalně okomentovali také Benjamin Netanjahu, Šimon Peres a další izraelští potentáti.

Řecké právo zaručuje poslancům trestněprávní imunitu, což elitní politické třídě dlouhá léta dovolovalo beztrestně se dopouštět korupce i dalších zločinů. Krátce před zatčením komunistické, liberální i konzervativní strany v řeckém parlamentu odhlasovaly zbavení poslanců Zlatého úsvitu imunity, zatímco si ji samy pro sebe ponechaly. Řecko je považováno za jednu z nejzkorumpovanějších zemí Evropy s indexem vnímání korupce 48, jen o chlup lepší než třeba africký Senegal se 45.

Podle obžaloby, na jejímž základě byl Zlatý úsvit prohlášen za zločineckou organizaci, se jedná o národně socialistickou skupinu vyznávající vůdcovský princip (Führerprinzip). Dle mínění právníků ve službách státu jsou tedy Nikos Michaloliakos a další členové vedení strany osobně zodpovědní za vše, co členové a sympatizanti strany udělají.

Abychom plně dohlédli absurditu případu, dodejme, že v době údajně kriminální činnosti se přes 50 000 členů Zlatého úsvitu účastnilo pravidelného shromáždění Imia v roce 2013. Skoro půl milionů voličů pak stranu podpořilo v parlamentních volbách 2012. Není udržitelné připisovat poslancům zodpovědnost za akce takového množství lidí. Je to tedy špinavý trik a ve zlé víře činěný argument lidmi, kteří chtěli vedení strany uvěznit pro jejich ideje.

Loni se několika „krajně pravicovým“ uskupením a pseudopopulistickým skupinám jako Řešení pro Řecko, které si libují v konspiračních teoriích, spolu s přeběhlíky ke konzervativcům Iliasem Kasidiarisem a Ioannisem Lagosem (oba jsou mezi odsouzenými) povedlo sebrat Zlatému úsvitu dost hlasů na to, aby nedosáhl hranice pro vstup do parlamentu. I přesto strana stále čelí nepřátelství vládnoucích konzervativců z Nové demokracie, které svými zásadovými pozicemi nutí zaujímat ostřejší postoje proti imigraci i turecké vojenské agresi. Ty ovšem nyní nejspíš velice rychle opustí, když byl konkurent soudně odstraněn.

Levicovým extremistům i vystrašeným příslušníkům vládnoucí vrstvy po celém světě vlil rozsudek do žil čerstvou krev. Přijali, že v intelektuální debatě byli poraženi a nyní jsou svolní využít nástroje státní moci k prohlášení nacionalistů za zločince a poslat je za mříže. Pokud se to může stát v členské zemi EU Řecku, může se to stát kdekoliv.

Konzervativci ohledně verdiktu většinou mlčí, nebo jej podporují. Publikace The Spectator, která v roce 2013 otiskla (nyní smazaný) článek (A fascist takeover of Greece? We should be so lucky, The Spectator 20. července 2013 – pozn. DP) Takiho Theodoracopulose na obranu Zlatého úsvitu, nyní přispěchala s kusem Yanise Babouliase, kde autor tleská odsouzení „nacistů“. Zbabělá část pravice je tak nejspíš přesvědčena, že když zaujmou tento postoj, přijdou si pro ně až nakonec.

Zpráva Erika Strikera Greek Government Declares Nationalist Party’s Elected Officials a „Criminal Organization“ Over 2013 Antifa Member’s Death vyšla na stránkách National Justice 6. října 2020.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

27. dubna 1937 zemřel v římské vězeňské nemocnici italský marxistický filozof a komunistický filozof Antonio Francesco Gramsci. Ve svém díle se zabýval politickou teorií, sociologií nebo lingvistikou. Jeho nejvlivnějším příspěvkem byla teorie tzv. kulturní hegemonie, v níž přenesl důraz z ekonomického determinismu klasického marxismu na úlohu kulturních institucí při zachovávání moci vládnoucí třídy a která výrazně ovlivnila moderní levici.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív