Patrick J. Buchanan: Je toto konec Evropy?

Konec Evropy

Z někdejších kolonizátorů se tak rychle stávají kolonizovaní zítřka. Je toto konec Evropy?

Autor: Patrick J. Buchanan

„Pevnost Evropa je iluzí.“

Za ni ji alespoň označuje list Financial Times v závěru svého sobotního úvodníku „Europe Cannot Ignore Syrian Migrant Crisis“ (Evropa syrskou migrační krizi nemůže přehlížet).

FT se proto ochotně hotoví k tomu vysvětlit Starému kontinentu, jaké jsou jeho povinnosti i budoucnost: „EU bude čelit přílivu migrantů a žadatelů o azyl přes Středozemní moře i v následujících desetiletích“.

Co kdyby se snad Evropa této nevítané „vloupačce“ globálním Jihem rozhodla bránit? Už samotná představa je podle FT „absurdní“. Evropa musí proto být realistická a „pustit se do vytváření legálních cest pro migranty a žadatele o azyl“.

Pobídkou k tomuto komentáři byl zatvrzelý odpor Řeků vůči Erdoğanově plánu přesunu tisíců syrských uprchlíků, kteří našli útočiště v Turecku, k řecké hranici.

Turecký prezident vyhrožuje zaplavit jihovýchodní Evropu Syřany, aby si vymohl další prostředky z EU výměnou za to, že v Turecku v současnosti pobývající půl čtvrtý milion syrských utečenců bude držet náležitě daleko od hranic Evropské unie.

Krom toho se Erdoğan snaží přimět Evropu, aby podpořila jeho vojenský zásah v Sýrii proti postupu Asadových vládních vojsk v provincii Idlíb, jejímž dobytím by vítězně ukončil vleklý občanský konflikt v zemi.

V lidskoprávní tragédii v Sýrii na vlastní oči vidíme, jakou katastrofu způsobili wilsonovští křižáci, když se rozhodli svrhnout diktátorského Asada a zabezpečit v zemi demokracii.

Stručný nástin průběhu událostí:

Po rozšíření nepokojů Arabského jara požadovali protestující odstoupení Asada, načež USA, Turecko a Arabové ze zemí Perského zálivu vybavili ty z prvků syrské opozice pozvednout zbraně. „Demokratičtí rebelové“ však byli rozdrceni a hlavní úlohy v povstání se chopili islamisté blízcí al-Kajdě.

Před porážkou stojící syrský prezident vyslal prosby svým spojencům – Rusku, Íránu a Hizballáhu – aby mu pomohli a zachránili jeho režim. Nenechali ho na holičkách a v průběhu čtyř let pomohli jeho vojákům znovu obsadit celé syrské území západně od Eufratu, s výjimkou Idlíbu.

Odtud nejnovější boje vyhnaly další skoro milion uprchlíků k jižním tureckým hranicím.

Intervence a války v islámských zemích se Západu v 21. století příliš nedaří.

George W. Bush se nechal přesvědčit k invazi do Iráku. Barack Obama nakonec svolil se svržením libyjského plukovníka Muammara Kadafího a o totéž se pokusil i v případě Asadova režimu v Damašku. Nařídil také americkým vojákům pomoci saúdskému korunnímu princi bin Salmánovi v jeho tažení proti hútijským povstalcům, kteří z Jemenu vyhnali saúdskou loutkovou vládu.

Co Západ z těchto blízkovýchodních válek získal?

V Sýrii a Jemenu jsme pomohli vytvořit dvě nejhorší lidskoprávní katastrofy současnosti. V Libyi zuří nové kolo občanské války. V Iráku zase bojujeme o vliv s Íránem v zemi, již jsme „osvobodili“ už v roce 2003.

V Afghánistánu jsme uzavřeli dohodu s dlouholetým nepřítelem, hnutím Talibán, díky níž budeme snad během následujících 14 měsíců stáhnout 12 000 vojáků a nechat soužití – nebo válku – s Talibánem na bedrech afghánských spojenců. Amerika si nad nejdelší válkou svých dějin oficiálně myje ruce.

V pěti konfliktech, které se vlečou více než dvacet let, jsme přišli o sedm tisíc padlých a více než 40 000 zraněných. Utopili jsme v ní nesčetné bohatství, vytvářené naším impériem.

A jak tyto války posloužily lidem, kterým jsme prý chtěli pomoci a pozvednout je, pomineme-li stovky tisíc mrtvých Afgánců i Arabů a miliony lidí, kteří museli uprchnout se svých domovů a hledat exil za hranicemi?

A tak nyní autoři FT kárají Evropu, že když splnila svou povinnost zásahem do života na Blízkém východě, vyvstala ji další morální povinnost starat se celá desetiletí o uprchlíky, jež tyto války stvořily.

Otevře-li však EU své brány nekonečnému přílivu Afričanů a Arabů, odkud lze brát jistotu, že je evropské národy přijmou a asimilují?

Stanou se z těchto migrantů a žadatelů a azyl dobří Evropané? Nebo v evropských velkoměstech vytvoří kapsy s podmínkami podobnými jejich dalekým domovinám v Africe a na Blízkém východě?

Dějiny posledních pěti set vyprávějí velkolepý příběh vzestupu a pádu civilizace.

V 16., 17., 18. století Španělsko, Británie, Francie a Portugalsko, následně i Belgie, Itálie, Německo nebo Amerika, neotřesitelně věřily v nadřazenost vlastní civilizace, a tak se jejich muži vydali do světa budovat říše a pozvedávat svou vlády ty, jež Rudyard Kipling s despektem nazval „nižšími rasami bez zákonů“.

Po dvou ničivých světových válkách se však vládnoucí vrstvy těchto impérií plně přimknuly k liberalismu, který nyní hlásal rovnost všech národů, ras, vyznání, kultur i civilizací. Tato rovnostářská ideologie tedy velela rozpustit koloniální panství coby reakční přežitky zpátečnických časů.

Nyní se tedy obyvatelé těchto nových států, nespokojení s plody svých osvobozených vlastí a jejich vládců, rozhodli přijít do Evropy požívat na Západě toho, co nedokáží zopakovat u sebe doma. Liberalismus, ideologie sebevraždy Západu, pak neochvějně velí, aby je Evropa všechny vpustila do svých bran – dnes i v následujících letech, dokonce desetiletích.

Z někdejších kolonizátorů se tak rychle stávají kolonizovaní zítřka. Je toto zánik Západu?

Úvaha Patricka J. Buchanana Is This How Europe Ends? vyšla na jeho osobních stránkách 10. března 2020.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

27. dubna 1937 zemřel v římské vězeňské nemocnici italský marxistický filozof a komunistický filozof Antonio Francesco Gramsci. Ve svém díle se zabýval politickou teorií, sociologií nebo lingvistikou. Jeho nejvlivnějším příspěvkem byla teorie tzv. kulturní hegemonie, v níž přenesl důraz z ekonomického determinismu klasického marxismu na úlohu kulturních institucí při zachovávání moci vládnoucí třídy a která výrazně ovlivnila moderní levici.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív