Categorized | Geopolitika, Rozhovory

Claudio Mutti: „Zajistit převahu Izraeli!“

Claudio Mutti a Alexandr Dugin

Claudio Mutti a Alexandr Dugin

Rozhovor redakce Gazetta dellEmilia  s Claudiem Muttim, vedoucím časopisu geopolitických studií Eurasia, o válce na východě.

Gazetta: Zatímco my mluvíme, válka mezi Ukrajinou a Ruskou federací pokračuje. Můžete nám říci, co se na pozadí války ve východní Evropě opravdu děje?

Mutti: Spojené státy využívají Ukrajinu, aby mezi Rusko a zbytek Evropy vrazily klín. Což neříkám já, ale velice vlivný zdroj, jistě nepodezřelý z antiamerikanismu: George Friedman, předseda Strategic Forecasting Inc., známé jako Stratfor. Když Friedman mluvil k Chicagské radě pro světové záležitosti (Chicago Council of Global Affairs), řekl: „Prvořadý zájem Spojených států, pro nějž jsme vybojovali války století (první, druhou a studenou), tkví v zabránění propojení mezi Německem a Ruskem, poněvadž semknuté představují jedinou sílu schopnou nás ohrozit. Zásadní obavou Spojených států je, že se německý peněžní kapitál a technologie spojí s ruskými přírodními zdroji a pracovními silami. Je to jediné spojenectví, které Spojeným státům nahání strach, už jedno století se mu snažíme zamezit.“

Může se v Itálii výsledek hlasování v neděli 25. září odrazit ve vzájemných diplomatických vztazích Itálie s Ruskou federací?

Pár dní před italskými volbami Pravda napsala: „Giorgia Meloniová, možná nová italská premiérka, si vybrala cestu chaosu (…) bude zatvrzelou atlantistkou a podporovatelkou Ukrajiny.“ Ostrou a realistickou diagnózu historického ruského deníku potvrdila hned 26. září sama Meloniová. Na diplomatické poselství Dimitrije Peskova, mluvčího prezidenta Putina, který k Itálii řekl: „Jsme hotovi uvítat jakoukoli politickou sílu, schopnou projevit se ve vztazích s Moskvou konstruktivněji,“ Meloniová nepřímo odpověděla prohlášením „loajální podpory v otázce svobody ukrajinského lidu“. Poté souhlasila s Draghim, když odmítl platnost referenda o připojení čtyř ukrajinských regionů k Rusku, a dodala: „Putin opět názorně předvedl svou neoimperialistickou vizi sovětské školy, ohrožující bezpečnost celého evropského kontinentu.“

V září došlo v plynovodech Nord Stream 1 a Nord Stream 2 k rozsáhlým podmořským únikům. Jak je vysvětlit?

Vysvětlují se ve světle explicitních výhrůžek, které počátkem letošního roku vyslovili prezident a náměstek ministra zahraničí Spojených států amerických. 7. února 2022 totiž Biden slíbil, že zaútočí-li Rusko na Ukrajinu, Nord Stream 2 přestane existovat, protože USA by jej navždy vyřadily.

Dne 27.  ledna 2022 Victoria Nulandová anticipovala Bidenovu hrozbu příslibem, že v případě ruského útoku na Ukrajinu by Nord Stream 2 skončil. Po výhrůžkách následovaly vojenské manévry. 2. září americký vrtulník FFAB123, pocházející s velkou pravděpodobností z letecké peruti útočné lodi USS Kearsarge, proletěl po trase potrubí do míst, kde později k „incidentu“ došlo. 13. září jiné americké bojové letouny trasou uvedeného vrtulníku proletěly znovu. V den, kdy k „nepříjemné události“ došlo, se expediční jednotka námořnictva Spojených států, vedená lodí USS Kearsage, nacházela ve vzdálenosti cirka třiceti kilometrů.

Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj je prezidentem Ukrajiny, parlamentně prezidentské republiky, kterou (s populací něco málo přes čtyřicet milionů obyvatel a životní úrovní stále vzdálenou západoevropským měřítkům) rozhodně nelze pokládat za velmoc. Nicméně zdá se, že vliv prezidenta Zelenského je silný, z čehož plynou závažné dopady na geopolitickou rovnováhu v neprospěch míru. Je to tak?

Volodymyr Zelenskyj se stal prezidentem Ukrajiny díky miliardářskému oligarchovi Ihoru Kolomojskému (Igor Kolomojskij), bývalému gubernátorovi Dněpropetrovské oblasti, zakladateli Privatbank, předsedovi Sjednocené židovské obce Ukrajiny a izraelskému občanovi, finančníku praporu Ajdar, jakož i vlastníku televizního kanálu, který zajistil Zelenskému úspěch jako herci. Hned po svém zvolení obdržel Zelenskyj agendu k provádění pomocí spojení s nadací Renaissance, té která je spolu s americkým velvyslanectvím v Kyjevě a nechvalně známou National Endowment for Democracy hlavním financiérem Ukraine Crisis Media Center, organizace, poskytující západním médiím informace o Ukrajině. Zelenskyj, prezident země, která se po euromajdanském puči změnila v hlavní předsunuté postavení Západu proti Ruské federaci, teatrálně vykonává úlohu megafonu NATO, kterou mu Washington určil.

Doteď jsme zmiňovali válčící země a Itálii. Nechcete rozvést strategii Spojených států? Jakou úlohu hráli a hrají Američani v Evropě?

Zbigniew Brzezinski a Alexandr Dugin

Zbigniew Brzeziński a Alexandr Dugin

Válka proti Rusku, vedená Spojenými státy skrze Ukrajinu, vychází ze stejné antisovětské strategie vypracované svého času americkým státním tajemníkem Zbigniewem Brzezińskim; ten kvůli objasnění určující role, jakou má v americké strategii naprostého ovládnutí Eurasie sehrát Ukrajina oddělená od Ruska, citoval slavnou větu britského geopolitika Mackindera: „Kdo má moc nad východní Evropou, ovládá Heartland (přibližně Rusko a sousedící oblasti); kdo má moc nad Heartlandem, ovládá World-Island (neboli Starý svět /Evropa, Asie, Afrika/); kdo má moc nad ním, ovládá [celý] svět.“ Takže americkým imperialismem osvojená „geostrategie pro Eurasii“ vyžaduje, aby se Moskvě za každou cenu zabránilo uplatňovat svou nadvládu nad vlastní historickou sférou vlivu. A Ukrajina, vyložený „pivot“ [stěžejní bod, osa, čep, pilíř oblasti], existující coby „nezávislá“ země, brání Rusku stát se eurasijskou říší. „Nezávislá“ Ukrajina západnímu bloku navíc zaručuje přístup do oblasti Zakavkazska, odkud je možné bezprostředně ohrozit Írán a zajistit Izraeli regionální převahu.

Rozhovor redakce Gazetta dellEmilia  s Claudiem Muttim Intervista a Claudio Mutti, direttore della rivista di studi geopolitici “Eurasia” vyšel 1. října 2022.

Redakční douška

Alain de Benoist a Alexandr Dugin

Alain de Benoist a Alexandr Dugin

Němečtí kamarádi mluvívali o nástupnických státech, zřízených na troskách monarchie díky Wilsonovu vlivu, resp. jeho poradců, ve Versailles jako o nepříjemných „osinách v prdeli Evropy“. (Nezapomínejme, že vznik slepence Česko-Slovensko byl rovněž umožněn představou západní /francouzsko-britské-americké/ „předsunuté pozice“ v týlu „germánského“ nepřítele;  leč „prdel“ možno v jistém ohledu nazírat i jako střed, a vskutku, Königreich Böhmen podvakráte bývalo střediskem Říše.) Avšak Ukrajina, tato „země na pomezí“, to je už pořádné, zraňující břevno, krvavá kláda! Kdepak osina, a tedy nesporný úspěch současné imperialistické politiky USA. Napadlo nás zjistit, co tomu říká Alain de Benoist, zapřisáhlý nepřítel USA a liberalismu, který si ovšem od tradicionalistů, (pravoslavného) Dugina, natož (šíitského) Muttiho, vždy udržoval odstup, přestože se potkávali, a rozešel se i s Robertem Steuckersem, trvajícím rozhodně na „reconquistě“ Evropy od barevných kolonistů. Benoist se ke střetu na východě vyslovil zatím takto:

Breizh-info.com: Je kvůli válce mezi Ukrajinou a Ruskem sen o sjednocené Evropě od Brestu po Vladivostok mrtvý?

Alain de Benoist: Je o to mrtvější, že nikdy neměl ani sebenepatrnější počátek uskutečňování. Totéž platí pro osu Paříž-Berlín-Moskva, o níž někteří z nás [grecistů a archeofuturistů] také snili. Hlavním důsledkem právě probíhající války je totiž obnovení železné opony s tím rozdílem, že jde o železnou oponu vztyčenou Západem na hranicích Ruska v naději, že umlčí rivala pokládaného za nebezpečného, a nikoli o železnou oponu, kterou postavili Sověti, aby lidem zabránili odcházet jinam. Z tohoto hlediska je příznačný příval rusofobní propagandy, jehož jsme v tuto chvíli svědky. Velký eurasijský kontinent je opět rozdělen na dvě části, což má jen tu přednost, že se věci vyjasňují.

Během čekání na komplexnější rozbor situace je zapotřebí si uvědomit, že válka mezi Ukrajinou a Ruskem není jenom, nebo dokonce hlavně, válkou mezi dvěma zeměmi. Nejde ani o střet mezi ukrajinským a ruským nacionalismem, jak by se snad mnozí domnívali. Je to především válka mezi logikou impéria a logikou národního státu. Globálněji je to pak válka mezi Západem a Východem, mezi liberálním světem a světem „civilizačních prostorů“, mezi Zemí [Eurasií] a Mořem [Atlantika]. Čili válka o světovou moc.

(Úryvek z rozhovoru s Alainem de Benoist « L’électorat Zemmour est un électorat anti-immigration, celui de Marine Le Pen est un électorat anti-Système », který vyšel na stránkách Breizh-info.com 22. března 2022.)

Tedy řečí v obdobném duchu, bez zásadního rozporu s tradicionalisty, dokonce nepřímo s uznáním, že jejich geopolitický model s důrazem na „půdu“ (Eurasie) se nyní osvědčuje jako přece jenom životaschopnější než model biopolitický s důrazem na „krev“ (Evro-Rus, Evrosibiř, Septentrion aj.; pamatujete ještě na moskevská setkání „Budoucnost bílého světa“ v letech 2006/7?). Tradicionalistické hledisko pochopitelně sdílí i Maurizio Murelli, vydavatel (nejen) Duginových spisů v Itálii: AGA Editrice. A Edizioni di Ar, k němuž měl Mutti blízko v sedmdesátých letech, rovnou připravilo k vydání Putinovy státnické proslovy!

Naopak neofašista Gabriele Adinolfi vidí v Ukrajincích „obránce Evropy“ s koulemi, které sami Evropané povětšinou postrádají. Odtud pak zajisté není daleko vykládat smělé mládence, kteří pod runovými znaky a symbolikou černého slunce, zabíjejí a umírají nejen pro sebe, za národ, vlast, stát, ale také, a především, za izraelitsko-amerikánské zájmy, jako tragické ztracence – avatáry „fašistické romantiky“…

2 Responses to “Claudio Mutti: „Zajistit převahu Izraeli!“”

  1. Redakce napsal:

    A ted nám to prosím vysvětlete srozumitelněji. Co jste myslela tím „Dobre vedieť“? A hlavně, kdo jsou ti „naciobolševici“? Krásný večer přejeme.

  2. Alain Debenoist napsal:

    Nacioboľševici si teda našli svoj prístav. Dobre vedieť.

Trackbacks/Pingbacks


Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

27. dubna 1937 zemřel v římské vězeňské nemocnici italský marxistický filozof a komunistický filozof Antonio Francesco Gramsci. Ve svém díle se zabýval politickou teorií, sociologií nebo lingvistikou. Jeho nejvlivnějším příspěvkem byla teorie tzv. kulturní hegemonie, v níž přenesl důraz z ekonomického determinismu klasického marxismu na úlohu kulturních institucí při zachovávání moci vládnoucí třídy a která výrazně ovlivnila moderní levici.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív